Schagen neemt deel aan het NK Tegelwippen

4 maanden geleden gepubliceerd

Gemeente Schagen gaat de strijd aan met Hollands Kroon in het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen. Het doel van dit kampioenschap is om zoveel mogelijk (tuin)tegels te vervangen door groen. Niet alleen voelen mensen zich gelukkiger in een groene omgeving, het draagt ook bij aan het voorkomen van wateroverlast, biedt koelte in tijden van hitte, helpt bij het vasthouden van water bij droogte en vergroot de leefruimte voor planten en dieren.

Volgens wethouder Heddes is het NK Tegelwippen een mooie gelegenheid om de strijd aan te gaan met de winnaar van 2022, Hollands Kroon. Hij benadrukt dat het tegelwippen niet alleen leuk is, maar ook bijdraagt aan een mooiere, groenere en vooral gezondere leefomgeving.

Doe mee

Elke gewipte tegel telt. Deelnemers kunnen foto’s van hun gewipte tegels uploaden via de fixi app. De tegels worden dan automatisch opgeteld bij de Tegelstand van Schagen. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, wint de Gouden Tegel. Ook inwoners die hun (gevel)tuin transformeren, maken kans op een prijs. Elke maand wordt er een ‘Wipper van de Maand’ gekozen, die kans maakt op de grote publieksprijs begin oktober.

Tegeltaxi in Schagen

Vanaf half april rijdt er een tegeltaxi in gemeente Schagen om inwoners te helpen bij het afvoeren van de gewipte tegels. Voor elke vierkante meter tegel die wordt afgevoerd, ontvangt de inwoner een plantje van de gemeente. De tegeltaxi kan worden aangevraagd voor minimaal 1 m² en maximaal 25 m² tegels. Inwoners kunnen via de fixi app aangeven of ze hiervan gebruik willen maken.

NK Tegelwippen in Nederland

Het NK Tegelwippen wordt dit jaar voor het vijfde jaar op rij georganiseerd. Het begon in 2020 als een wedstrijd tussen Amsterdam en Rotterdam. Dit jaar loopt het NK Tegelwippen tot 31 oktober.