Gemeente Schagen publiceert als eerste in Nederland Omgevingsvisie via DSO

20 dagen geleden gepubliceerd

De gemeente Schagen heeft de primeur gehad met haar Omgevingsvisie. Deze is als eerste van heel Nederland in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) gepubliceerd. Tot 1 januari 2024 konden visies alleen maar gepubliceerd worden via ruimtelijkeplannen.nl, waarbij een andere standaard en techniek werd gebruikt.

Veranderingen in Omgevingswet

In het nieuwe DSO moeten de documenten op een andere wijze zijn opgebouwd. Dit maakt het gemakkelijker om locatiespecifieke informatie te vinden. “De veranderingen die de omgevingswet voorschrijft, werken door in de systemen waar wij als organisatie in werken, zodat de eindgebruiker, onze inwoners en ondernemers, het digitale stelsel als één digitaal loket ervaart,” licht wethouder Simco Kruijer toe.

Eén digitaal loket voor fysieke leefomgeving

Het DSO vervangt bij de inwerkingtreding van de wet de bestaande toepassingen: Omgevingsloket online, Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) en ruimtelijkeplannen.nl. Het DSO zorgt voor samenhangende, eenduidige en toegankelijke informatie van goede kwaliteit, en draagt sterk bij aan de verbetering van het stelsel van het omgevingsrecht.

Schagen heeft op 12 maart ook de eerste wijziging op de visie in ontwerp gepubliceerd op het DSO. Dit is eveneens een primeur voor de gemeente.