Uniek Fonds voor Zonneparken in Schagen

Normal pexels photo 2800832
Afbeelding: KML

Samen met Stichting ’De Schager Uitdaging’ richt de gemeente Schagen binnenkort een fonds voor zonneparken op. Dit fonds is uniek in Nederland. Naast het opwekken van duurzame energie draagt een zonnepark financieel bij aan het fonds wat ten goede komt aan onze samenleving.

Zonneparken in Schagen

In 2019 heeft de gemeenteraad beleid voor zonneparken vastgesteld. Een zonnepark bestaat uit zonnepanelen die op de grond worden gerealiseerd om schone energie op te wekken. Dit beleid is samen met inwoners, natuurorganisaties, technische deskundigen, initiatiefnemers en jongeren tot stand gekomen. Bij de totstandkoming van dit beleid hebben meerdere betrokkenen de wens uitgesproken om een fonds op te richten om het draagvlak voor zonneparken te vergroten.

Doel van het fonds

Op 7 april 2020 heeft het college ingestemd met het oprichten van een fonds voor zonneparken in Schagen. Initiatiefnemers van zonneparken worden verplicht om een deel van hun financiële opbrengst af te dragen in het fonds. Met dit fonds worden duurzame initiatieven en/of maatschappelijke doelen in de omgeving van het zonnepark ondersteunt. Samen met Stichting ‘De Schager Uitdaging’ wordt er gekeken welke projecten op het gebied van energiebesparing, duurzame energie, circulaire economie of vergroening van de leefomgeving een bijdrage kunnen ontvangen vanuit dit fonds.

Duurzame, toekomstbestendige gemeente

Gemeente Schagen werkt aan een duurzame en toekomstbestendige gemeente. Daarvoor is het opwekken van duurzame energie belangrijk. Gemeengoed is het leggen van zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven. “Maar”, zeggen wethouders Jelle Beemsterboer en Hans Heddes. “Ook als we alle daken van woningen en bedrijven vol leggen met zonnepanelen, blijft er nog een grote opgave over.” Zonneparken, ook wel grondgebonden zon, is een nieuwe mogelijkheid om duurzame energie op te wekken.

Adverteren op SchagenActueel.nl vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op SchagenActueel.nl en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Schagen
15:37

17° C

Zwaarbewolkt

1.34 km/h

68%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief